Esclata la Mancomunitat dels Ports

A sis mesos per a les eleccions, la Mancomunitat dels Ports, un ens que agrupa a 17 municipis d’aquesta comarca, viu una batalla interna. Passat dijous, set d’aquestos pobles, tots ells menuts (menys de 300 habitants) i governats pel PP, van fer palés la seua intenció d’abandonar la Mancomunitat per formar-ne una de nova. Són la Todolella, Sorita, Herbers, Ares del Maestrat, Castellfort, Palanques i La Mata. Les seues raons obeeixen a termes de partit, ja que assenyalen que el PSPV actua com “déspota” i “incompleix els acords“, quant a la presa de decisions, al repartiment de les ajudes i a la ubicació de la seu de la Mancomunitat a Vilafranca.

No ve de nou aquesta circumstància. Després de les eleccions del 2007, el mapa comarcal va quedar dividit en roig i en blau quasi a parts iguals pel que fa a municipis, però no en habitants. D’aquesta manera, els socialistes van guanyar a les dos grans ciutats, Morella i Vilafranca, així com els dos següents pobles, Cinctorres i el Forcall, d’on és alcalde  l’actual president de la Mancomunitat, Santiago Pérez. Segons els estatuts, el nombre de vots al plenari de la institució és proporcional: així, Morella i Vilafranca, tenen cinc vots, el Forcall i Cinctorres, dos, i la resta, un.

Aquest fet va propiciar les demandes creuades entre socialistes i populars dels Ports. Uns i altres s’acusaven de no escoltar a la minoria o de sol·licitar un canvi d’estatuts just quan no els convenia. La proporcionalitat del vot i la seua justificació han estat un dels cavalls de batalla centrals. A això cal sumar-li les partides i actuacions de les competències pròpies de la Mancomunitat. Aquesta tensió va desembocar al novembre del 2007 amb la creació de la Mancomunitat de Pobles Menuts dels Ports, on el PP era predominant. A les postres les aigües es van calmar, però la llavor de l’enfrontament partidista quedava ben sembrada. Només una mostra: les aportacions dels Plans Provincials es divideixen per la meitat i s’atorga a un municipi del PSPV i a un altre del PP.

Amb aquestos precedents i la vista posada en la cursa electoral, tampoc sorprén excessivament aquesta maniobra, i caldrà veure si en aquesta ocasió, la segona part de la Mancomunitat dels Pobles Menuts es fa realitat i com afecta aquesta separació de la comarca en dos fronts partidistes, sense deixar de tindre present la repercussió en els discursos polítics a priori i a posteriori de les eleccions municipals. En aquest sentit electoralista, es podria comptar que, pressumptament, aquest moviment puga tindre lloc dins d’una estratègia del PP províncial per obtindre l’hegemonia en tot el seu territori. I és que la comarca dels Ports és l’única en la qual els socialistes vencen, per poc, als populars.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: